Fruitplanten mix (rode bes, zwarte bes, kruisbes en framboos) set van 4 of 8

 • In prijs verlaagd
Fruitplanten mix (rode bes, zwarte bes, kruisbes en framboos) set van 4 of 8

Fruitplanten mix (rode bes, zwarte bes, kruisbes en framboos) set van 4 of 8

€ 49,95
€ 22,95 € 27,00 korting

Vrolijk de tuin op met deze prachtige besjes planten! Vanaf 54% korting en GRATIS THUISBEZORGD!

Sets
Aantal

 • Altijd de scherpste korting Altijd de scherpste korting
 • Vertrouwd betalen met iDeal Vertrouwd betalen met iDeal
 • Retourneren binnen 14 dagen Retourneren binnen 14 dagen

Fruitplanten mix set van 4

 • 1 x rode bes (Ribes Rubrum)     
 • 1 x zwarte bes (Ribes Nigrum)
 • 1 x framboos (Rubus Idaeus)
 • 1 x kruisbes rood (Ribes uva Crispa)   

Fruitplanten mix set van 8

 • 2 x framboos
 • 2 x Braam
 • 1 x rode bes    
 • 1 x zwarte bes
 • 1 x kruisbes rood 

De planten worden in een doos verstuurd. In elke verpakking zit een etiket waarop staat welke plant het is. De planten zijn ongeveer 35cm bij ontvangst.

De Rode bes

Rode bessen bemesten

Rode bessenstruiken groeien beter als zij jaarlijks worden bemest met een organische meststof. Wij kunnen gedroogde koemestkorrels aanbevelen. Bemest in het voorjaar (Maart/April) een hand van deze gedroogde mest per plant.

Rode bessen oogsten

U kunt de bessen direct van de struik af plukken, of de complete tak afsnoeien en meenemen. Rode bessen dragen vrucht op éénjarig hout dus dit is geen probleem. Hoewel rode bessen te bitter zijn om direct te eten, zijn ze zeer geschikt om te verwerken in bijv. sap of jam. De meeste rode bessen kunnen in Juli geplukt worden.

Een rode bessenplant snoeien

Onderhoudssnoei is erg belangrijk bij een rode bes. Een struik met alleen oude takken draagt weinigt tot geen vrucht. Een rode bes snoeien mag in principe het hele jaar door, maar wij raden aan om dit na de oogst te doen (dit is Juli/Augustus). Als u de plant snoeit knipt u de oudste en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat naar voorkeur acht tot tien jonge en sterke stengels staan.

U kunt er ook voor kiezen om de rode bes uit te leiden. Ook hierbij geldt dat de rode bes goed verjongd moet worden. Door de struik te leiden kan licht en warmte beter bij alle takken komen, wat de kwaliteit van de bessen goed doet en ziekten voorkomt.

De Zwart Bes

Zwarte bessen bemesten

Zwarte bessenstruiken groeien beter als zij jaarlijks worden bemest met een organische meststof. Wij kunnen gedroogde koemestkorrels aanbevelen. Bemest in het voorjaar (Maart/April) een hand van deze gedroogde mest per plant.

Zwarte bessen oogsten

U kunt de bessen direct van de struik af plukken, of de complete tak afsnoeien en meenemen. Zwarte bessen dragen vrucht op éénjarig hout dus dit is geen probleem. Hoewel zwarte bessen te bitter zijn om direct te eten, zijn ze zeer geschikt om te verwerken in bijv. sap of jam. De meeste zwarte bessen kunnen in Juli geplukt worden.

Een zwarte bessenplant snoeien

Onderhoudssnoei is erg belangrijk bij een zwarte bes. Een struik met alleen oude takken draagt weinigt tot geen vrucht. Een zwarte bes snoeien mag in principe het hele jaar door, maar wij raden aan om dit na de oogst te doen (dit is Juli/Augustus). Als u de plant snoeit knipt u de oudste en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat naar voorkeur acht tot tien jonge en sterke stengels staan.

U kunt er ook voor kiezen om de zwarte bes uit te leiden. Ook hierbij geldt dat de zwarte bes goed verjongd moet worden. Door de struik te leiden kan licht en warmte beter bij alle takken komen, wat de kwaliteit van de bessen goed doet en ziekten voorkomt.

De Framboos

Bemesten

U kunt de frambozenplant in maart bemesten met organische mest (zoals koemestkorrels) of compost. Bemest met mate: een te stikstofrijke bemesting zorgt namelijk voor bladluizen en heeft een framboos eigenlijk niet nodig.

Oogsten

Een rijpe framboos herkent u door de vrucht zachtjes van de tak te trekken. Laat de framboos zeer makkelijk los, dan is hij rijp. Frambozen rotten erg snel, dus voor de beste oogst kijkt u om de dag naar de plant of er rijpe vruchten aanhangen. De vruchten zijn enkele dagen in de koelkast te bewaren, maar wel vrij lang in de vriezer.

Snoeien

Herfstframbozen snoeit u in de wintermaanden. U kunt alle takken tot de grond afsnoeien (wij raden wel altijd aan om ong. 10cm. te laten zitten ter bescherming in de winter). Nieuwe scheuten hoeft u niet uit te dunnen. In de zomer kunnen zwakke takken weggehaald worden.

Zomerframbozen vergen meer onderhoud. De oude takken, die dat jaar vrucht hebben gegeven, snoeit u weg. Sterke en gezonde nieuwe stengels laat u zitten, en als u ervoor kiest om de framboos aan te binden bind u deze takken aan. Zorg er hierbij voor dat de toppen omgebogen zijn. In februari snoeit u de toppen van de nieuwe scheuten af, zodat de plant meer gaat vertakken en beter vrucht draagt.

De Kruisbes

Bemesten van een kruisbes.

Bemest de plant met organische meststoffen, zoals koemestkorrels in Maart/April. De kruisbes heeft niet erg veel mest nodig. U kunt na het bemesten direct netten spannen indien u veel last heeft van vraat door vogels. 

Oogsten

Als u de kruisbessen wilt verwerken tot jam, kunt u ook de bessen oogsten voor ze helemaal rijp zijn. Kruisbessenplanten geven meestal al in het eerste jaar vrucht. De meeste kruisbessen zijn rijp in Juni of Juli.

Snoeien

De onderhoudssnoei vindt tussen november en maart plaats, bij voorkeur in het voorjaar. Oude, onproductieve takken snoeit u weg om plaats te maken voor de jonge, gezonde stengels. Verwijder ook beschadigde en gebroken takken, samen met takken die een andere tak kruisen. Een luchtige struik vangt meer licht en is productiever. Snoei de takken die u wilt behouden ongeveer een kwart in. Het is ook mogelijk te snoeien na de oogst. Een luchtig gesnoeide struik heeft ook minder last van ziekten.

Het is ook mogelijk om een kruisbes uit te leiden. Hiermee is een hogere productie te behalen, en is het makkelijker om de plant open te houden. Houd er wel rekening mee dat de takken van een kruisbes vaak niet lang genoeg zijn om een schutting te vullen (zoals wel het geval is bij bijv. een framboos, druif of kiwi). Alleen een laag hekje kan geheel gevuld worden met kruisbessen. Kruisbessen hebben geen sterke neiging om te ondergronds te vermeerderen, en dus te "lopen" door de tuin. Een kruisbes die uitgeleid wordt, is ongeveer een meter hoog. Gebruik indien u een hekje wilt vullen een iets lagere plantafstand, van rond de 80cm.

Actievoorwaarden

 • Levering binnen 7 werkdagen
 • Wordt zonder sierpot geleverd
 • Gratis thuisbezorgd
 • Je kunt dit product niet retouren
 • Deze actie loopt zolang de voorraad strekt, OP=OP
 • Geen levering op de Waddeneilanden 
 • Geleverd zonder sierpot